18 Januari 2017 / by Niels Bogman

Blockchain, een blok aan je been?

Blockchain is hot. Veel bedrijven, banken en instellingen zijn ermee bezig. Wat het is? Het is een openbaar grootboek dat wereldwijd beheerd wordt. Transacties kunnen door iedereen gedaan worden en zijn niet te vervalsen.Een goede indruk van blockchain geeft de TED van expert Bettina Warburg. Zij neemt je mee in de wereld van blockchain en claimt dat de wereld erdoor zal veranderen. Een van de belangrijkste pilaren onder haar betoog is de aanname dat mensen elkaar niet vertrouwen bij het zakendoen. Blockchain is volgens Warburg de oplossing en zou de wijze van zakendoen radicaal kunnen veranderen.

Elkaar niet vertrouwen bij het zaken doen; dagelijks bericht de media over partijen die elkaar in de haren vliegen over aanbestedingen, projecten die mislukken en klachten over de geleverde kwaliteit. Nog steeds stellen sommige bedrijven hun leveranciers per brief besparingen als voldongen feit voor. Het zijn dit soort ontwikkelingen dat het vertrouwen verslecht bij het aangaan van zakelijke relaties. Wantrouwen lijkt daarmee voor veel partijen nog steeds de boventoon bij het zakendoen te zijn.

Gaat blockchain dit probleem oplossen? Ik weet het niet. Natuurlijk is het principe van transparant informatie met elkaar delen veelbelovend. Het helpt zeker bij het afwikkelen van simpele transacties. Onze ervaring is echter dat echt zaken doen staat of valt met echt samenwerken. Dit kun je niet in een blockchaincontract zetten, dat bouw je met vertrouwen. Blockchain is dan de (IT)-tool die daar wellicht bij kan helpen. Vertrouwen komt niet terug door het gebruik van een (IT)-tool. Het zijn mensen die zakendoen en alleen mensen kunnen vertrouwen bouwen.

In de zakelijke wereld zien we de laatste tijd steeds meer initiatieven die erop gericht zijn het vertrouwen terug te brengen. Een voorbeeld? Rijkswaterstaat zoekt met een open dialoog de samenwerking met haar aannemers. Hiermee laat Rijkswaterstaat zien dat samenwerking leidt tot wederzijds vertrouwen. Hiermee kunnen zij implementaties succesvoller laten verlopen en het gewenste (maatschappelijk) rendement behalen. Dit dient ieders belang op de lange termijn.

De toekomst van het zaken doen, ligt in het bouwen van vertrouwen en daarvoor heb je mensen nodig. Vertrouwen creëert een solide basis voor elke deal en daarmee alle gelegenheid om echt rendement uit de samenwerking met je relaties te halen.

Blockchain, een blok aan je been?